De la Incubator la primii pasi: Ghidul tau complet pentru cresterea puilor acasa

  1.   Incubatia Oualor de gaina    
    1. Perioada optima de scoatere a puilor
    2. Tabelul de incubatie a oualor
    3. Incubatia oualor de gaina
    4. Instructiuni de folosire a incubatoarelor pentru oua : Incubator Cleo 5 instructiuni de folosire
    5. Temperatura si umiditatea in incubator
    6. Verificarea oualor in incubator
    7. Pozitionarea oualor in Incubator
    8. Importanta ventilatiei in Incubator
    9. Mentinerea Igienei in Incubator
    10. Monitorizarea conditiilor din incubator
    11. Pregatirea pentru eclozare


  Incubatia Oualor de gaina    

     In continuare va vom oferi informatiile necesare pentru a intelege procesul de incubare a oualor, perioada optima pentru scoaterea puilor, instructiuni specifice pentru utilizarea incubatorului si multe alte sfaturi utile.

 Incubatorul de oua este foarte util pentru crescatorii de pasari , indiferent ca sunt incepatori sau experimentati si este o responsabilitate importanta, de aceea va vom povesti in continuare ce aveti de facut pentru a scoate cat mai multi pui cu ajutorul incubatoarelor noastre.

Perioada optima de scoatere a puilor

Perioada optima de scoatere a puilor variaza in functie de tipul de pasari. De exemplu, ouale de gaina necesita in general 21 de zile de incubare, alte specii ajungand pana la 27 zile. Este esential sa respectati aceasta perioada pentru a asigura dezvoltarea corespunzatoare a embrionilor.
Daca aveti posibilitatea, ar trebui sa alegeti oua de la pasarile adulte, mai mari de 1 an. Cea mai buna rata de eclozare se obtine de la ouale vechi de 3-4 zile pana la 7 zile. Evitati sa folositi pentru clocit oua mai vechi de 12-14 zile (si ele sunt viabile, insa procentul de reusita este mult mai mic).
Ouale pentru clocit trebuie sa fie ovale, de dimensiuni medii, cu coaja curata, fara defecte de calcifiere, fara sa fie fisurate, fara pori deschisi, nici prea lunguiete sau prea sferice, nici prea mici sau foarte mari comparativ cu celelalte.

Tabelul de incubatie a oualor

Un tabel de incubatie va poate ajuta sa urmariti procesul si sa va asigurati ca, conditiile din incubator sunt optimizate pentru fiecare etapa. Acesta ar trebui sa includa temperatura, umiditatea, si data la care trebuie sa intorci ouale.

Incubatia oualor de gaina

Incubatia oualor de gaina necesita atentie la detalii. Temperatura ideala in incubator trebuie sa fie intre 37,5 si 38,0 grade Celsius, iar umiditatea trebuie sa fie intre 40% si 50% pe parcursul primei parti a perioadei de incubatie, crescand la 65% - 75% in ultimele zile pentru a facilita eclozarea.

Instructiuni de folosire a incubatoarelor pentru oua : Incubator Cleo 5 instructiuni de folosire

Incubatoarele de oua sunt populare datorita usurintei de utilizare. Asigurati-va ca cititi manualul de utilizare inainte de a incepe procesul de incubatie. Setarea corecta a temperaturii si a umiditatii, precum si urmarirea instructiunilor pentru intoarcerea oualelor sunt esentiale pentru dezvoltarea viitorilor puisori.

Temperatura si umiditatea in incubator

Temperatura si umiditatea sunt doi factori critici in incubatia oualelor. O temperatura prea mare sau prea scazuta, precum si fluctuatii ale umiditatii pot afecta negativ dezvoltarea embrionilor, de accea trebuie sa verifici periodic temperatura din incubator, respectand manualul de instructiuni.

Verificarea oualor in incubator

Verificarea oualor in incubator este o etapa esentiala. Recomandam ca ouale se fie verificate periodic pentru a observa dezvoltarea embrionului si ar trebui efectuat cu grija pentru a evita deranjarea procesului de incubare. Nu tineti foarte mult timp ouale afara, pentru ca se vor raci .

Pozitionarea oualor in Incubator

Pentru a incepe, este crucial sa plasati ouale in incubator intr-un mod care favorizeaza dezvoltarea embrionului. Pozitionarea oualor cu partea ascutita in jos ajuta la mentinerea embrionului in pozitia corecta. Este important sa avem grija cum intoarcem ouale pentru a preveni deteriorarea.

Importanta ventilatiei in Incubator

Ventilatia adecvata este vitala pentru ca asigura un schimb eficient de gaze intre interiorul oului si mediul exterior. Incubatoarele trebuie sa aiba sisteme de ventilatie care sa permita circulatia aerului, evitand astfel acumularea de dioxid de carbon si asigurand un aport constant de oxigen pentru embrioni.

Mentinerea Igienei in Incubator

Igiena incubatorului este esentiala pentru prevenirea infectiilor si a dezvoltarii microorganismelor daunatoare. Curatati si dezinfectati incubatorul inainte de fiecare utilizare si asigurati-va ca ouale sunt curate si fara fisuri atunci cand le introduceti in incubator.

Monitorizarea conditiilor din incubator

Monitorizarea atenta a conditiilor din incubator, cum ar fi temperatura, umiditatea, si frecventa intoarcerii oualor, este esentiala. Utilizati un termometru si un higrometru precis pentru a monitoriza conditiile interne si ajustati setarile conform necesitatilor specifice tipului de oua pe care le incubati.

Pregatirea pentru eclozare

Pe masura ce se apropie momentul eclozarii, pregatiti o zona speciala pentru pui. Aceasta zona trebuie sa fie calda, curata si sigura, cu acces usor la apa si hrana adecvata pentru pui. Asigurati-va ca temperatura si umiditatea din zona puilor sunt optimizate pentru nevoile specifice ale speciei pe care o cresteti.

Incubarea oualor de gaina nu este doar un proces tehnologic, ci si unul care implica rabdare si atentie la detalii. Respectarea cu strictete a instructiunilor si monitorizarea constanta a conditiilor din incubator sunt esentiale pentru a avea o rata de succes ridicata. Cu pregatirea corecta si o ingrijire adecvata, veti putea sa va bucurati de momentul magic al eclozarii puilor.

Prin urmarirea acestor pasi si mentinerea conditiilor ideale in incubator, veti asigura un mediu propice pentru dezvoltarea sanatoasa a puilor. Succesul in incubarea oualelor reprezinta fundamentul pentru cresterea unei generatii noi de pasari viguroase si sanatoase.

Comentarii